Hakkımızda
Bizler 1989 yılında FIT International adında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşuyuz. Misyonumuz ticari olmayan ve herhangi kar amacı gütmeyen projeler sunmaktır. tanri.org bilgilendirme platformu bu projelerden biridir.
Tanrı.org uzun yıllar, fikir hayal hatta uygulanmış bir site olarak bu evrende bir şekilde yer kaplıyordu. Üzerinde dua edildi, çok konuşuldu. Ama şimdi “kervan biraz da yolda düzelir” mantığı ile yola çıktı. İçerinde yazılar, vaazlar ve daha pek çok içerik olmasını hayal ediyoruz.
Hem Hristiyanlara hem de merak edenlere bir sofra hazırlamak istedik işin aslı. Farklı kişilerin / hizmetlerin hazırladığı renkli, bilgilendirici ve çok değerli içeriklerle hoşça zaman geçireceğinizi umuyoruz.
Sitedeki içerikler, farklı ve değerli hizmetlerin hazırladığı ve onların izinleri dahilinde paylaşıldığı, Hristiyan Görüşüne Göre tanrı kimdir temalı, içeriklerdir.
İşin aslı Hristiyanların nasıl bir Tanrı’ya inandığı hakkında doğru yanlış pek çok bilginin dolaştığı bir dönemde Hristiyan İnancını, Tanrısını bir de Hristiyanlardan duyalım istedik.
Sitede, bu tema ile bağlantılı özenle seçilmiş, makaleler, kısa ve uzun videolar, vaazlar, müzik ve bu tarz pek çok içerik bulacaksınız.
Site tamamen amatörce hazırlanmış, hiçbir ticari kaygı içermeden, tamamen kişisel emeklerle oluşturuldu. Diğer yandan böyle bir çalışmadan Tanrı’nın hoşnut da olacağına inanıyoruz.
İyi gezintileri
Sevgilerimizle.
Siz Sormadan Biz Söyleyelim
Bu Sitenin Amacı Nedir?
Fark ettik ki farklı inançların tanımladığı, anlamlandırdığı “Tanrı” kavramı birbirinden farklı. A inancına göre Tanrı’nın karakteri, özellikleri, sevip sevmediği şeyler, insandan beklentileri, hatta insan yaşamının anlamı farklı iken B inancına göre bunlar benzer yönleri de olmalarına karşın farklı.
Aynı zamanda Hristiyan inancının tanımladığı Tanrı ile ilgili de doğru ya da yanlış pek çok fikir olduğunu görüyoruz.
O halde, Hristiyanların inandığı Tanrı kimdir, insan nedir, yaşamın anlamı nedir gibi sorulara bir de Kutsal Kitap (Tevrat, Zebur, İncil) bağlamında bakmak ve merak edenlere, Hristiyanların ağzından, kaleminden, kamerasından, sesinden neye inandıklarını anlatabilecekleri platform oluşturmak istedik.
Niyetimiz kimsenin inancına, değerlerine kabalık etmek kesinlikle değil. Siz şu an bunu okuduğunuza göre bir şekilde bizler sizin zamanınıza konuk oluyoruz. Bundan dolayı size teşekkür ederiz.
Ama diğer yandan da, inancımıza yönelik bilinen yanlış algılara, “kitabınız değiştirildi” gibi iddalara cevap verme hakkımızı kullanmak istiyoruz.
Diğer yandan bu sitenin Hristiyanlar için, teşvik edici kaynakların bulunduğu bir kütüphane olabilmesini de hayal ediyoruz.
Amacı
Kaynaklar
Tanrı.org’da göreceğiniz pek çok içerik, farklı hizmet grupları tarafından yazılmış, çizilmiş materyallerdir. Bunları pek çoğu Tanrı.org tarafından üretilmiş değildir ancak ilgili yerlerin izinleri dahilinde kaynak belirtilerek kullanılmaktadır.
Bu anlamda Tanrı.org farklı kaynakları bir araya getiren, tıpkı farklı kitapların bir araya geldiği bir kütüphane gibi tasarlanmış bir yapıya sahiptir.
Tanri.org tamamen amatör bir amaçla ve ruhla tasarlanmıştır. Bir finans kaynağı yoktur ancak gönüllülerden oluşmaktadır.
İnanç Bildirgesi
- Tanrı: Kendisini Kutsal Kitapta açıklayan Tanrı, evreni yaratan ve yöneten, her şeye kadir olan ve her şeyi bilen, kutsal, adil, lütufkâr ve her şeyden üstün sevgi dolu Rabdir. (1.Yuh.4:8) İnandığımız Tanrı değişmeyen ve çoğalmayan bir yapıya sahip olduğu gibi tek ve sonsuz Tanrıdır. (1.Kor.8:5-6) Yine de Kutsal Kitap’a göre Tanrı öz varlığında ezelden ebede var olan üç ayrı kişilik olarak görülmektedir: Baba, Oğul ve Kutsal Ruh. Bunların her biri Tanrı’nın tüm sıfatlarına sahip olarak birlikte Tanrı varlığının bütünlüğünü oluşturmaktadırlar. Bu kutsal birliğe “Üçlübirlik” deniyor. (Mt. 28:19, 2.Kor.13:14)
- İsa Mesih: İsa Mesih inancımızın temelindeki şahıstır. İsa ezelden beri Babası Tanrı’yla birlikte olup özbeöz Tanrı’dır. Dünyaya gelişi ve hizmeti yüzlerce sene önce Eski Antlaşmada peygamberler aracılığıyla birçok ayrıntılarıyla bildirildi. (Lk.24:25-27) Tanrı’nın Oğlu olan İsa Mesih insan bedenine bürünerek bakire Meryem’den doğup Beytlehem kasabasında dünyaya geldi. (Lk.1:26-38) Yeryüzünde yaşarken İsa tam Tanrı ve tam insan olarak birçok mucizelerle ve günahsız hayatını sergileyerek, vaat edilen Mesih olduğunu ispatladı. (Yuh.14:6-11) Özellikle bu iddiasından dolayı İsrail’in ileri gelenleri onu çarmıha mahkum ettiler. (Mt. 26:62-68) Dolaysıyla İsa Mesih günahsız ve suçsuz olduğu halde çarmıha gerildi, öldü ve gömüldü. Fakat üç gün sonra ölüm ve günah üzerindeki zaferini ispatlayarak Baba Tanrı onu ölümden diriltti. (1. Kor. 15:3-8). Dirildikten 40 gün sonra Tanrı’nın yanına alındı. İncil’in öğretilerine göre İsa Mesih sadece bir âlim ya da peygamber değildi, O dünyanın günahını ortadan kaldıran Tanrı kuzusuydu. (Yuh.1:29) O çarmıhta dünyanın bütün günah yükünü üstlenerek kendisini insanlığın yerine feda etti. (Rom.5:6-8) İncil öğretisine göre İsa Mesih dünyanın tek kurtarıcısıdır ve onun dışında kurtuluş mümkün değildir. (1.Tim.2:5-6, E.İş. 4:12) Bugün İsa Mesih Allah’ın huzurunda diridir ve yakında kendisine inananları kurtarmak üzere dünyaya dönecektir. (Vah. 19:11-16) Sonra kendisi tahtta oturup bütün insanları yargılayacaktır. (Vah. 20:11-15)
- Kutsal Ruh: Tanrı’nın Kutsal Ruh’u, iman eden insanın, ruhsal olarak yeniden doğmasını sağlar ve sonsuz kurtuluşunun güvencesi olarak onu mühürler (Yuh.3:3-8; Ef.1:13-14). Kutsal Ruh her bir imanlının içinde yaşar (Yuh.14:16; Rom.8:9), onu Tanrı’yla beraberlik içinde kutsal bir yaşam sürmesi için her yönden güçlendirir (Gal.5:22-23) ve ruhsal armağanlarla donatarak imanlılar topluluğunda ruhsal bir hizmet görmesi için yeterli kılar (1.Kor.12:4-7,11)
- Kurtuluş: Birçok dinlerin öğrettiği gibi bir Mesih inanlısı sevapları ya da iyilikleri aracılığıyla Tanrı’nın katında aklanamaz. (Ef.2:8-9) İncil’e göre her insan Adem’den almış olduğu günahın ortak mirasçısıdır. Ayrıca kendi işlediği günahların sonucunda cehennem cezasını hak ediyor. Her insan ebedi bir yapıya sahip olduğu için ölümden sonra dirilip Tanrı’nın katında yargılanacağına inanıyoruz. Ne yazık ki insan kendi hakkıyla Tanrı’nın gazabından kurtulamaz. Fakat Rab Allah insanları kendi çocukları gibi sevdiği için kendi kutsal oğlunu dünyaya yolladı ki bizim ölüm cezamızı O çeksin. (Rom.3:22-26) Bu yüzden sadece O’na iman etmekle bizler aklanıp cennet’e kavuşabiliriz. (Yuh.3:16) Tabii ki imanla kurtulduktan sonra Rab’be yaraşır bir biçimde yaşamaya ve buyruklarını yerine getirmeye çalışmalıyız. (Yuh.14:21) İmanla, günah ve ölüm mahkumiyetinden kurtulduktan sonra bile bile günah içerisinde yaşamak kesinlikle İncil’e aykırıdır. İncil’de vaat edilen kurtuluş her bir insan için geçerli ve gereklidir. (Rom. 10:9-13)
- Kutsal Kitap: Bizler Eski Antlaşmayı (Tevrat ve Zebur) ve Yeni Antlaşmayı (İncil) Tanrı’nın hatasız ve eksiksiz esini olarak kabul ediyoruz. (Mt.5:17-18) Bunlar birbirini iptal etmeyip, tam tersine birbirini tamamlayan tek olan Tanrı’nın mesajını oluşturuyorlar. Kutsal Kitap’ın mesajı İsa Mesih aracılığıyla sağlanan kurtuluş planıdır. Eski Antlaşma sadece Musa peygambere ya da Davut peygambere indirilen vahiyleri değil birçok peygamber aracılığıyla verilen vahiyleri de içermektedir. Aynı şekilde Yeni Antlaşma (İncil) Kutsal Ruh tarafından yönlendirilen İsa Mesih’in havarileri aracılığıyla yazıldı. (2.Pet.1:20-21) İnanç, ibadet ve uygulama konusunda tek güvenilir, yeterli ve yetkili kaynaktır (Yu.10:35; 1Ko.4:6; 2Se.3:14-15). Vahiy süreci Mesih’in gelişi ve İncil’in tamamlanmasıyla sona ermiştir (Luk.16:16; Vah.22:18-19
- Kilise: Tüm kurtulanlar, İMANLILAR TOPLULUĞU‘nu (Kilise’yi) oluşturur (E.İş.2:47). Buna evrensel kilise denir ve her kim Mesih’i Rab ve Kurtarıcı olarak kabul ederse Mesih’in bu kutsal bedeninde yer alır. (1.Kor.12:27) İmanlılar, inançlarını beraber yaşamak ve ibadetlerini yapmak için düzenli olarak yerel kilise topluluğuna katılır. (E.İş.2:42). Her yerel topluluk kendi üyeleri arasından onayladığı önderler dışında, İncil’de bütün kiliseleri toplayan bir merkezi yönetim sistemi görülmemektedir. Evrensel kilisenin tek başı Mesih İsa’nın kendisidir; dolayısıyla her bir kilise topluluğu doğrudan Mesih ve O’nun sözüne bağlıdır. (Ef.1:22; 4:15;5:23; Kol.1:18). Sonuç olarak her imanlı Mesih’in en büyük buyruğu uyarınca, diğer tüm imanlı kardeşlerini sevmeye ve imanlılar arasındaki birliği korumaya gayret göstermelidir. (1.Yuh. 3:11, Ef. 4:2)