Bağışlamanın Gücü

Bağışlamanın Gücü

 

Bağışlama gücünü anlamak çok zordur, ancak yaşamlarımızda ve ilişkilerimizde çok önemlidir. İnsanlar yanılabilir ve kaçınılmaz olarak bizi ya incitecek ya da hayal kırıklığına uğratacaklardır. Suçluluğumuzun, utancımızın ve kızgınlığımızın yükünden kurtulmak istiyorsak başkalarını ve kendimizi nasıl affedeceğimizi öğrenmemiz gerekir. Ancak, bağışlama yoluyla yaşamda gerçek özgürlüğü ve neşeyi deneyimleyebiliriz.



 

Affetmek sağlıklı ilişkiler için çok önemlidir. Eski Antlaşma’da Süleyman der ki “sevgi isteyen kişi suçları bağışlar, olayı diline dolayansa can dostları ayırır” (Süleyman’ın Özdeyişleri 17:9). Hiçbir şey bir ilişkiyi affetme eksikliğinden daha hızlı yok edemez. Eğer bir kişi incinmiş ise ya da yanlış bir yolda ilerliyorsa, bu ilişkiyi her düzeyde etkiler. Affetmemek varsa, güven imkansızdır. Buna karşılık, affetmek bir ilişkiyi daha da güçlendirebilir. Birini sizi incittiği için affettiğinizde, o kişiyi daha fazla önemsediğinizi gösterirsiniz. Bu onunla aranızdaki ilişkiye değer vediğinizi anlatır., o kişi de yaptığı yanlıştan daha fazlası olduğunu kabul ettiğininizi gösterir. Bağışlama ve lütufa dayalı bir ilişki, haklı olmaya ve hak ettiğinizi almaya dayalı bir ilişkiden çok daha güçlüdür.



 

Affetmek dünyamızda eksik olan bir şeydir. Hepimiz yakın arkadaşlarımızın ya da ailemizin bizi hayal kırıklığına uğrattığı durumlar yaşamışızdır. Ne yazık ki dünya, bize haksızlık edenlere karşı olumsuz duygular beslemeyi kolaylaştırıyor. Ancak bazen en zor şeyler en değerli olanlardır. Bunu İsa Mesih'in günahlarımız için ölürken gösterdiği nihai bağışlama örneğinde görürüz.

 

Bağışlama gönüllü acı çekmenin bir biçimidir. Misilleme yapmak yerine affederek, bedeli ödemeyi seçmiş olursunuz.” –Tim Keller

 

Bağışlama, iyileşmeyi, barışmayı ve ruhsal gelişimi teşvik eden, Kutsal Kitap'a dayalı bir erdemdir. Bu erdem, yaşamın çeşitli yönlerinde muazzam bir güce sahiptir. İnsanları ve toplumları değiştirme gücüne sahiptir:

 

1. Duygusal İyileşme: Bağışlama bireyleri kızgınlık, öfke ve acının yükünden kurtarır. Geçmişteki acılarla ilişkili olumsuz duyguları bırakarak, bireyler duygusal iyileşme yaşayabilir ve iç huzuru bulabilirler.

 

2. İlişkilerin Restorasyonu: Bağışlama barışmayı teşvik eder ve bozulan ilişkileri onarır. İletişim, anlayış ve güvenin yeniden inşası için kapı açarak başkalarıyla daha güçlü ve sağlıklı bağlar kurulmasını sağlar.

 

3. Fiziksel Sağlımıza Faydaları: Bazı araştırmalar, kin tutmanın ve affetmemenin fiziksel sağlığı olumsuz etkileyerek stres, hipertansiyon ve diğer sağlık sorunlarının artmasına neden olabileceğini göstermiştir. Öte yandan affetmek, daha düşük stres seviyeleri ve genel sağlık durumunun iyileşmesi ile ilişkilendirilmektedir.

 

4. İncinme Döngüsünü Kırma: Affetmek incinme ve misilleme döngüsünü kırar. Zarar ve intikam döngüsünü sürdürmek yerine, affetmek bu döngüyü kesintiye uğratır, iyileşme ve uzlaşmayı teşvik eder.

 

5. Affedeni Güçlendirme: Affetmek zor bir eylemidir, ama zayıflık değildir. Bağışlayana kendi duygusal refahı üzerinde kontrol sağlayarak, onu geçmişteki şikayetlerle tanımlanmaktan kurtararak güçlendirir.

 

Bağışlamanın gücünü nasıl yaşayabiliriz?

 

Sağlıklı bir ruhsal yaşam için tövbe etmeye ve bağışlanma dilemeye öncelik verin. İsa Mesih takipçilerine başkalarını bağışlamayı yaşamlarında bir öncelik haline getirmelerini söylemiştir. Onlara ayrıca bağışlanma arayışına öncelik vermelerini de açıkladı (buyurdu). Sunakta adak sunarken kardeşinin sana karşı bir şikâyeti olduğunu anımsarsan, adağını orada, sunağın önünde bırak, git önce kardeşinle barış; sonra gelip adağını sunun” (Matta 5:23-24) İsa Mesih’in dünyanın günahları için çarmıhta kendi canını feda etmesi, insanların Tanrı'yla aralarını düzeltmek için kurban getirmeleri ihtiyacını ortadan kaldırmıştır. Tanrı kendisini tanımanızı, bağışlamasını kabul etmenizi ve sonra da çevrenizdekilerle barışma ve bağışlama içinde yaşamanızı ister. İyi işler yapmak önemlidir, ama başkalarını bu şekilde sevmek kadar önemli değildir.

 

Açıkça itiraf edin ve bağışlanmayı kabul edin. Yanlışlarınızı örtbas etmeye çalışmayın. Bazen hatalarınızı örtbas etmeye çalışmak, onları itiraf edip af dilemekten daha iyiymiş gibi gelir ama bu doğru değildir. Adem ve Havva günahlarını saklamaya ve örtbas etmeye çalıştılar. Tanrı'dan saklanamayacaklarını kısa sürede anladılar. İtiraf edilmeyen günah ruh için iyi değildir. “Günahlarını gizleyen başarılı olmaz, itiraf edip bırakansa merhamet bulur” (Süleyman Özdeyişleri 28:13). Suçluluk ve utanç sizi ağırlaştırır, ancak hem Tanrı'ya hem de başkalarına itiraf etmek özgürleştirir. İnsanların tepkileri farklı olabilir, ancak Tanrı gerçek itiraflara merhamet ve bağışlamayla karşılık verir.

 

Affetmenin gücünü kendi yaşamımda deneyimledim. Birini incittiğim ve ondan af dilediğim zamanlar oldu. Özür kabul edildiği için ilişki yeniden kuruldu ve birlikte daha da güçlendik. Başkaları tarafından incitildiğim ve affetmeyi seçmek zorunda kaldığım zamanlar oldu. Bağışlama hem yüreklerimizi hem de ilişkilerimizi iyileştiren Tanrısal bir erdemdir. Bu erdemi ele alalım.

 


Ücretsiz Kitap

Sevgili ziyaretçimiz. Tanri.org içerikleri Hristiyan bakış açısına ve İncil temellerine göre irdelenmiştir. Hristiyan bakış açısının temel kaynağı İncil'dir ve eğer siz de kargo dahil tamamen ücretsiz bir İncil ya da Hristiyan bakış açısına dair farklı kitaplar almak isterseniz aşağıdaki linkten bir form doldurmanız yeterli olacaktır.

İncil ve kitap gönderme hizmeti, tamamen ücretsiz olarak kutsalkitap.org tarafından yapılmaktadır. Bu hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimizi sunarız.

İlgili İçerikler

Bizi Takip Edin

Çekinmeden bizimle iletişim kurabilirsiniz. İlginç, samimi, renkli, içe dönük, dışa dönük ve pek çok tarzda insanlarla tanışmayı ve yeni arkadaşlar edinmeyi çok seviyoruz.