Tanrı’nın Adaleti: Kutsal Yazılar Işığında Adaleti Anlamak
Dünyada adalet konuşulduğunda, genellikle adaletin eşitlik ve hakkaniyetle ilgili olduğu anlaşılır. İnsanların kanunlara uymasını sağlamak ve yaptıkları işlere göre insanlara hak ettiklerini vermek de buna dahildir. Ayrıca yanlışları düzeltmek ve toplumda eşitliği sağlamak ile de ilişkilendirilebilir. İnsanlar “adalet” sözcüğünü genellikle doğru olanı yapmak ve insanların haklarını korumakla bağdaştırır.
Adalet, Kutsal Kitap’taki en temel konulardan biridir; Tanrı'nın karakterini ve dünyada doğruluk, iyilik ve gerçeğe duyduğu arzuyu yansıtır. Kutsal Kitap’taki adalet, hem cezalandırıcı adaleti (yanlışları cezalandırmak) hem de onarıcı adaleti (ilişkileri onarmak) içerir. Örneğin Romalılar 12:19 ve Matta 5:24’te bunu görebiliriz. Aynı zamanda ezilenleri savunmayı (Yasa’nın Tekrarı 10:18), herkesin eşit şekilde muamele görmesini sağlamayı (Levililer 19:15) ve merhamet göstermeyi (Mika 7:18-19) vurgular; bunların hepsi Tanrı'nın doğruluğunu (Mika 6:8) ve diğerlerini sevme öğüdünü (Matta 22:39) içinde barındırır.
Kutsal Kitap, adaletin Tanrı'nın kendisinden kaynaklandığını öğretir. O, nihai yargıçtır ve yargıları her zaman doğru ve adildir. Adalet, yalnızca insana ait bir kavram değil, Tanrı'nın kutsallığını ve sevgisini yansıtan ilahi bir özelliktir.
• Yasa’nın Tekrarı 32:4 – “O Kaya’dır, işleri kusursuzdur,
Bütün yolları doğrudur. O haksızlık etmeyen güvenilir Tanrı’dır. Doğru ve adildir.”
• Mezmur 89:14 – “Tahtın adalet ve doğruluk üzerine kurulu,
Sevgi ve sadakat önün sıra gider.”
• Yeşaya 30:18 – “Yine de RAB size lütfetmeyi özlemle bekliyor. Size merhamet göstermek için harekete geçiyor. Çünkü RAB adil Tanrı’dır. Ne mutlu O’nu özlemle bekleyenlere!”
Tanrı'nın adaleti mükemmel ve değişmezdir. İnsanların sistemleri hatalarla dolu olabilirken, Tanrı'nın adaleti mutlak ve adildir. O, her kalbi ve niyeti bilerek hikmetle hükmeder.
Kutsal Kitap, nihayetinde Tanrı'nın dünyaya adaleti getireceğini gösterir. Çünkü Tanrı adildir, halkını da eylemlerinde O'nun adaletini yansıtmaya çağırır. Bu, başkalarına adil davranmak, baskıya karşı durmak ve hayatın her alanında doğruluğu aramak anlamına gelir.
Eski Antlaşma’daki Adalet
Tanrı, İsrailliler'e topluluklarında adaleti korumalarını emretmişti. Musa ‘nın Yasası, adaleti sağlamak ve savunmasızları korumak için rehberlik sağladı. Adalet sadece hukuki sistemlerle ilgili değildi. Doğruluk ve etik yaşamla derinden bağlantılıydı. Eski Antlaşma’daki adalet, genellikle ihtiyaç sahiplerine bakmak, ezilenleri savunmak ve mahkemelerde ve günlük hayatta adil muamele sağlamakla ilgilidir. İsrailliler'e, dul kadınlara, yetimlere ve yabancılara bakmaları defalarca emredilmiştir.
• Levililer 19:15 – “Yargılarken haksızlık yapmayacaksın. Yoksula ayrıcalık göstermeyecek, güçlüyü kayırmayacaksın. Komşunu adaletle yargılayacaksın.”
• Yasa’nın Tekrarı 16:20 – “Yaşamak ve Tanrınız RAB’bin size vereceği ülkeyi miras almak için doğruluğun, yalnız doğruluğun ardınca gidin.”
• Süleyman’ın Özdeyişleri 21:3 – “RAB kendisine kurban sunulmasından çok,
Doğruluğun ve adaletin yerine getirilmesini ister.”
• Yeremya 27:3 - “RAB diyor ki: Adil ve doğru olanı yapın. Soyguna uğrayanı zorbanın elinden kurtarın. Yabancıya, öksüze, dula haksızlık etmeyin, şiddete başvurmayın. Burada suçsuz kanı dökmeyin.”
Bu buyruklar, Kutsal Kitap’ta adaletin sadece ceza vermekle ilgili olmadığını, aynı zamanda merhamet ve savunmasızlara yardım sağlamakla ilgili olduğunu da gösterir. Peygamberler de adaletsizliğe karşı güçlü bir şekilde konuştu, yöneticilere ve halka Tanrı'nın yollarına dönmeleri için uyarılarda bulundular. Yolsuzluğa bulaşan liderleri, dürüst olmayan ticaret uygulamalarını ve fakirlerin ezilmesini kınadılar.
• Yeşaya 1:17 – “İyilik etmeyi öğrenin, Adaleti gözetin, zorbayı yola getirin,
Öksüzün hakkını verin, Dul kadını savunun.”
• Amos 5:24 – “Bunun yerine adalet su gibi, Doğruluk ırmak gibi sürekli aksın.
• Mika 6:8 – “Ey insanlar, RAB iyi olanı size bildirdi; adil davranmanızdan, sadakati sevmenizden ve alçakgönüllülükle yolunda yürümenizden başka Tanrınız RAB sizden ne istedi?”
İsa Mesih ve Yeni Antlaşma’da Adalet
İsa Mesih, zayıfları savunarak, yolsuzlukla yüzleşerek ve adaleti öğreterek mükemmel adalet göstermiştir. O, kadınlar, çocuklar ve yoksullar gibi marjinalleşmiş, dışlanmış grupların yanında sürekli durmuştur.
• Matta 23:23 – “Vay halinize ey din bilginleri ve Ferisiler, ikiyüzlüler! Siz nanenin, dereotunun ve kimyonun ondalığını verirsiniz de, Kutsal Yasa’nın daha önemli konularını –adaleti, merhameti, sadakati– ihmal edersiniz.”
• Luka 4:18-19 – “Rab’bin Ruhu üzerimdedir. Çünkü O beni yoksullara Müjde’yi iletmek için meshetti. Tutsaklara serbest bırakılacaklarını, körlere gözlerinin açılacağını duyurmak için, ezilenleri özgürlüğe kavuşturmak ve Rab’bin lütuf yılını ilan etmek için beni gönderdi.”
İsa Mesih ayrıca adaletsiz dini ve toplumsal yapıları da sorgulamıştır. Tapınakta para değiştiricilerin masalarını devirdiğinde (Matta 21:12-13), yolsuzluk ve sömürüye karşı duruyordu. Ayrıca, İsa Mesih, İyi Samiriyeli örneği gibi, sosyal ve etnik sınırların ötesinde sevgi ve adaleti öğreten parabollerinde adaleti vurgulamıştır (Luka 10:25-37). İlk yüzyıldaki imanlılar, adil bir şekilde yaşamaya ve ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmaya çağrıldılar. Adalet, onların inançlarının ve topluluk yaşamlarının vazgeçilmez bir parçasıydı.
• Yakup 1:27 – “Baba Tanrı’nın gözünde temiz ve kusursuz dindarlık, kişinin sıkıntı çeken öksüzler ve dullarla ilgilenmesi ve kendini dünyanın lekelemesinden korumasıdır.”
• Galatyalılar 6:9-10 – “İyilik yapmaktan usanmayalım. Gevşemezsek mevsiminde biçeriz. Bunun için fırsatımız varken herkese, özellikle iman ailesinin üyelerine iyilik yapalım.”
• Romalılar 12:17-18 – “Kötülüğe kötülükle karşılık vermeyin. Herkesin gözünde iyi olanı yapmaya dikkat edin. Mümkünse, elinizden geldiğince herkesle barış içinde yaşayın.”
Kutsal Kitap’taki adalet öğretişi net bir şekilde şudur: Adalet, Tanrı’nın karakterinde köklenmiştir ve O’nun halkından beklenmektedir. Eski Antlaşma yasalarından, İsa Mesih’in öğretilerine ve Yeni Antlaşma kilisesine kadar adalet, merhamet ve sevgidir. İsa Mesih'in takipçileri olarak, hayatımızda adaleti savunmaya ve kendilerini savunamayanlar için adalet aramaya çağrılıyoruz.
Ücretsiz Kitap
Sevgili ziyaretçimiz. Tanri.org içerikleri Hristiyan bakış açısına ve İncil temellerine göre irdelenmiştir. Hristiyan bakış açısının temel kaynağı İncil'dir ve eğer siz de kargo dahil tamamen ücretsiz bir İncil ya da Hristiyan bakış açısına dair farklı kitaplar almak isterseniz aşağıdaki linkten bir form doldurmanız yeterli olacaktır.
İncil ve kitap gönderme hizmeti, tamamen ücretsiz olarak kutsalkitap.org tarafından yapılmaktadır. Bu hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimizi sunarız.